Hozzávalók:
1 nagy nyers, füstölt csülök
3-4 fej vöröshagma
1 fej fokhagyma
3-4 szál sárgarépa
só
3-4 babérlevél
20 dkg lencse
1 nagy evőkanál liszt
3-4 dkg zsír
pirospaprika
vékonymetélt
3-4 evőkanál gríz
olaj
Recept:
Szöcsi barátnőmnél ettünk egy remek szilveszteri estén lencselevest. Tudni kell, hogy én borzasztó válogatós vagyok, a lencséről hallani sem akartam addig a napig.
Talán az udvariasságom egy picivel nagyobb, mint a válogatósságom, ezért kénytelen voltam megkóstolni.
És láss csodát, ízlett! Olyannyira, hogy azóta már egyszer megcsináltam, és idén újév napján megint.
Szöcsi levesbetétnek egy különleges grízes metéltet kínált, így én is azzal készítettem most el. A lencsét éjszakára beáztatom vízbe.
A leveshez a csülköt jó hagymás sós, fokhagymás vízben puhára főzöm .
A levet leszűröm, és a szűrt lébe teszem a lencsét, a répát, babérlevelet teszek hozzá, és puhára főzöm a zöldségeket.
Egy másik kis lábasban zsírt hevítek, rádobok egy evőkanál lisztet, egy pici pirospaprikát. Kevergetve kicsit pirítom, majd egy merőkanállal merek hozzá a levesből. Állandó keverés mellett homogenizálom, majd a leveshez öntöm. Ez a rántás fogja kissé sűríteni a levesünket.
A levesbetéthez kifőzöm a metélt tésztát enyhén sós vízben.
A grízt kevés olajon barnára pirítom, majd pici vizet hozzáadva puhára párolom. A grízt összekeverem a tésztával, és a leves mellé tálalom.