Hozzávalók:
4 főre:
40 dkg lencse
1 kk füstölt pirospaprika
1 fej hagyma
1-2 vékony gerezd fokhagyma
2 ek cukor
só bors
ecet
mustár
2-3 babérlevél
2 ek keményítő
füstölt lé vagy kocka
1 dl tejszín
2 kisebb cukkini
1 tojás
4 dkg liszt
1 kk sütőpor
1 ek sörélesztőpehely
petrezselyem és újhagyma ízlés szerint
só, bors
Recept:
A lencsét alaposan megmossuk és beáztatjuk legalább két órára de az sem baj ha előző éjszaka történik.
Ha van csülök főzőlevünk, akkor azt használjuk, ha nincsen, oldjunk fel fél liter vízben egy füstölt kockát. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
Picike cukrot karamellizálunk egy edényben, majd hozzáöntjük az olajat, rádobjuk a hagymákat és alaposan megpirítjuk őket. Rádobjuk a babérlevelet. Kevés füstölt lével felengedjük, és alacsony lángon megpároljuk a hagymákat.
Ha zsírjára pirult vissza, hozzáadunk füstölt paprikát, belezúdítjuk a lencsét és felengedjük füstölt lével, hogy bőven ellepje. Körülbelül 15 perc alatt alacsony-közepes lángon puhára főzzük. Ízesíthetjük kevéske ecettel, mustárral, sóval ízlésünknek megfelelően.
A keményítőt elkeverjük egy kevéske vízzel, és a tejszínnel. Hozzámerünk a főzelékből egy merőkanálnyit, jól elkeverjük.
Ezt az elegyet vissza öntjük a főzelékbe és sűrűre forraljuk.
A cukkini fasírthoz a reszelő durvább felén lereszeljük a cukkinit. Megsózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. Ekkor alaposan kicsavarjuk belőle a nedvességet, hozzáadjuk a lisztet a tojást, az aprított petrezselymet, az apróra vágott újhagymát, a sót, az átnyomott fokhagymát, a lisztet, a sütőport, sót, borsot és a sörélesztőpelyhet.
Nagyon pici olajban serpenyőben kis közepes lángon evőkanállal szaggatva kisütjük őket.