Pikáns krumplileves Széll Tamás módra recept

  • Pikáns krumplileves Széll Tamás módra recept

Pikáns krumplileves Széll Tamás módra recept  

Hozzávalók:

főre:
150 g gyufatészta

2 fej vöröshagyma
6 – 7 ek. kacsazsír
0,5 db paradicsom
0,5 db erős zöldpaprika
1 dl száraz fehérbor
1 kk. fűszerpaprika
200 g burgonya
1 – 2 ek. étkezési keményítő
120 g tejföl
150 g szeletelt, paprikás szárazkolbász
1 db citrom
1 köteg petrezselyem
1 – 2 ek. ételecet

Recept:

Széll Tamás mesterszakács remek receptje alapján készült ez a pikáns, jó kis krumplileves. Még sosem ettem gyufatésztát korábban, így nekem ez újdonság volt, ahogy az is, hogy bort tegyek egy burgonyaleveshez. A kolbázchips pedig….mennyei!!!!

A recept így szól:

„Első lépésként 200 Celsius-fokos sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát.
Néhány perc, míg kissé elszínesedik és felszáll az illata. Ha elkészült, vegyük ki, hagyjuk kihűlni.
Közben finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát lassan párolunk-pirítunk egy kevés kacsazsíron.

Adunk hozzá aprított paradicsomot és erőspaprikát, néhány percig tovább pároljuk, végül felöntjük egy kis fehérborral, szórunk rá egy kanál fűszerpaprikát is, ízesítjük sóval.
Ha felforrt és a bor is kissé elpárolgott, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8-10 cm-rel ellepje az alapot.

Főzzük 5-10 percig, közben egy serpenyőben alaposan pirítsuk meg a burgonyát szintén egy kevés kacsazsíron! Ha külön lepirítjuk, egyrészt extra íz kerül majd a lébe, másrészt nem lesz morzsalékos, szétázós a burgonyalevesben!
Ha szépen megpirult a burgonya, hozzáadhatjuk a levesalaphoz. Amíg felforr a leves újra, addig a kacsazsíros edényben, amiben a burgonyát pirítottuk, süssük meg a vékonyra szelt szárazkolbászt, szinte chips-szerűre. Amikor kész, szalvétával bélelt edényben csepegtessük le a zsírját.

Ha újra felforrt a leves, akkor forraljuk még öt percig, majd adjuk hozzá a pirított gyufatésztát is. További öt percig főzzük, közben egy kis keményítős vízzel és pár kanál tejföllel sűrítsük be vékonyan. A tejfölhöz adjunk bátran a lobogó levesből egy-két decit, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek!

Külön pirított ropogós kolbászkarikákat, néhány csepp citromlevet és ecetet teszünk bele, illetve megszórjuk bőségesen aprított petrezselyemmel és petrezselyemszárral. Forrón fogyasszuk!”

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*