Hozzávalók:
50 dkg liszt
12 dkg zsír vagy vaj
30 dkg áttört főtt krumpli
2 és fél dkg friss élesztő
2 evőkanál cukor
4 evőkanál tej
1,5 dkg só
a tetejére egy tojás
esetleg a szóráshoz tökmag, napraforgómag
Recept:
Ez a recept nem a szokásos, lapos, kissé nehéz burgonyás pogácsa. Egy szuper puha, könnyű, magasra növő pogácsa recept.
Az elkészítéséhez az élesztőt kevés cukrozott, langyos tejben futtassuk fel.
A többi hozzávalóval együtt alaposan dagasszunk ki.
Pihentessük fél órát, majd hajtogassuk négyszer, negyedórás időközönként.
A hajtogatáshoz képzeletben 3 részre osztjuk a kinyújtott tésztát, majd a két szélső harmadot egymásra hajtjuk a középső részre. Most egy hosszú csíkot kaptunk. 90 fokkal elforgatva ugyanezt megismételjük .
Nyújtsuk ki 3 cm vastagra a tésztát és szagassuk ki. Sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk a pogácsákat, majd itt is pihentessük őket még fél órát.
Tetejüket kenjük meg felvert tojással, díszítsük.
Előmelegített 200 °-os sütőben süssük szép barnára őket.