Hozzávalók:
7 tojás
7 nagy evőkanál liszt (3 ek rétesliszt, 4 ek finomliszt)
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
krém:
0,5 l tejszín
30 dkg étcsokoládé
meggybefőtt
70 dkg marcipán
ételfestékek
cukorcsipke massza
Recept:
Attila barátom édesanyjának 70. születésnapjára készült. Mivel nagyon szeret hímezni, ezért Attila arra gondolt, hogy egy kalocsai mintás tortával lephetnénk meg.
A krémhez a tejszínt melegítsük fel, ne forrjon, de legyen elég forró. Kapcsoljuk ki alatta hőt, tegyük bele a darabokra tördelt csokoládét, majd kézi habverővel szépen homogenizáljuk a krémet. Hűtőben 2-3 óra alatt hűtsük ki, majd habverővel habosítsuk ki.
A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után vízszintesen háromfelé vágjuk.
A krémmel töltsük meg a tortát, én a krémre belülre meggyszemeket is tettem. Kívülről vékonyan vonjuk be, próbáljuk meg a piskóta egyenetlenségeit a krémmel korrigálni.
Porcukros felületen nyújtsuk ki a fehér marcipánt, és vonjuk be vele a tortát.
A mintát én egy külön fehér marcipánnégyzetre kézzel, ecsettel, ételfestékkel festettem meg, pedig előzőleg írókázást terveztem. De miután ezt kipróbáltam, láttam, hogy nem az én pályán, ügyetlen vagyok hozzá.
A kép mellé került piros csipke kész cukorcsipkemasszából készült, amit szilikon formában készítettem el. Pavoni márkájú, a milanoker-ből rendeltem. Ez egy fehér cukormassza, amit színezhetünk ételfestékkel. Egy kis darabot mikroban 15-20 másodpercig kell melegteni, majd határozottan egy habkártyával belesimítani a szilikonformába. Nagyon nagyon hamar megköt, gyorsan kell vele dolgozni. Nem lesz elasztikus, inkábbb szilárd, könnyen törik, de könnyű elkészíteni.
A csipkét, és a képet a marcipán ecsettel való meg nedvesítésével ragasztottam fel a tortára.