Hozzávalók:
7 tojás
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
2 nagy evőkanál kakaópor (keserű)
5 nagy evőkanál liszt
krém:
5 dl tejmentes növényi tejszín (meggle decor)
10 dkg tejmentes étcsokoládé
3 dl mag tej
1 zacskó csokoládés főzős pudingpor
Ganache:
30 dkg tejmentes étcsokoládé
1,5 dl tejmentes növényi tejszín (meggle decor)
színes marcipánok
Recept:
Ez a születésnapi torta egy kettős ünnepségre készült: Bubu 12 éves lett, Réka négy esztendős.
Réka miatt tejmentes süteményt kellett készíteni. És mivel derékig járunk az őszben, kézenfekvőnek tűnt egy szolid őszi torta, mivel a két gyerek érdeklődési köre teljesen más.
Nem fogjátok elhinni, de a díszítésben Réka jelentősen segítségemre volt, sőt a piskótához a tojásokat is már választja ketté. Szebb tököket csinált, mint én.
A torta alapja a szokásos piskóta volt, ezúttal most kakaóval.
A tojásfehérjét egy csipet sóval felvertem habbá. Amikor már szép kemény volt, apránként a cukor felével még keményebbre vertük.
A tojássárgáját a cukor másik felével fehéredésig kavartuk, hozzáadtuk a kakaóport a sütőport és a lisztet.
Amikor szépen egyneművé keveredett, kézzel, fakanállal óvatosan összeforgatva, hogy a hab ne törjön, összekevertük a fehérje habbal. Sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformába öntöttük, és 180 °-on készre sütöttük (tűpróba).
A krémhez kakaós pudingporral főztem egy sűrű pudingot, amibe még melegen belekevertem a csokoládét. Amikor szépen kihűlt a sűrű pudingos krém, össze forgattam a keményre felvert növényi tejszínhabbal.
Ezzel a krémmel töltöttük be a tortát, illetva tetejére is ez került, amit recés habkártyával szépen fatörzs mintára formáztam. Az oldalára kent ganache krém: növényi tejszínt melegítettem jó forróra , majd ráöntöttem az apró darabokra tört étcsokoládéra és összekevertem. Megvártam míg langyosra, és habkártyával óvatosan felvittem a torta oldalára, majd kiskanállal megmintáztam.
A tetejére színes marcipánból kiszúrók segítségével leveleket készítettünk, illetve tököket csináltunk.