Hozzávalók:
1 szép sertésszűz
olaj
15 dkg gorgonzola
20 dkg sonka
15 dkg bébispenót
fokhagyma
1 zsemle
tej
szerecsendió
só
bors
Recept:
Szeretek főzőműsorokat nézni, met gyakran onnan kívánok meg valamit, és az is előfordul, hogy pont zöldséges fogást. Mint most….spenóttal. És bevált!!
Ez a töltöttt szűz druszámtól, Mautner Zsófi konyhájából jött, az ízes életben főzte a minap.
A húst éles késsel a kétharmadáig bevágjuk, és a belsejét óvatosan továbbvagdosva kinyitjuk, szétterítjük szinte egy téglalappá. Kissé klopfolhatjuk is, hogy egyenletes legyen a hús vastagsága. Sózzuk, borsozzuk és a sonkával beterítjük.Erre kerül a töltelék.
Ehhez a spenótot többször átmossuk, és a szárait levagdaljuk.
Forró serpenyőbe olajat öntünk, rászórjuk a spenótot, ami gyorsan összeesik. Sózzuk, borsozzuk, egy nyomott gerezd fokhagymával és szerecsendióval ízesítjük.
A zsemlét összetépkedjük apróra, és kevés langyos tejbe áztatjuk. Amikor megszívta magát kinyomkodjuk, hozzáadjuk a megfonnyadt spenótot és a sajtot. Jól összedolgozzuk. Ha szükségesnek ítéljük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezhetjük.
A sonkaszeletekre halmozzuk a tölteléket, és óvatosan feltekerjük. Fogpiszkálókkal vagy hústűvel rögzítjük, és össze is kötözhetjük, Nekem nem volt rá szükségem.
Kívülről is besózzuk, megborsozzuk.
Forró, olajos serpenyőben rövid idő alatt körbepirítjuk a tekercset. Enyhén olajozott tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Felszeletelés előtt pihentessük, így sokkal szaftosabb marad, és könnyebben szeletelhető.