Hozzávalók:
25 dkg nagyon hideg vaj
25 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1,25 dl jéghideg víz
Recept:
Ez a házi leveles tészta tökéletes alap sokféle finomsághoz. Könnyen elkészíthető, ha betartjuk a hideg vaj és jéghideg víz szabályát, és a végeredmény igazán elkápráztató!
Legyen szó sós vagy édes finomságokról, ezzel a tésztával mindig sikert arathatsz.
- A vajat szeleteld 3-5 mm vastagra, és forgasd bele a sóval elkevert lisztbe.
- Egy fakanállal keverd össze, majd öntsd rá a jéghideg(!) vizet, és dolgozd össze egy gombóccá. Ha kézzel segítesz, csak 5-10 másodpercig gyúrd, hogy a vajdarabok benne maradhassanak.
- Lisztezd be a tésztát, csomagold fóliába vagy sütőpapírba, és tedd hűtőbe 20 percre.
- Lisztezd ki a munkafelületet, és nyújtsd téglalap alakúra (kb. 1,5-2 cm vastagra).
- Hajtsd be a rövidebb oldal egyharmadát középre, majd a másik harmadot rá.
- Fordítsd el 90 fokkal, lisztezd, nyújtsd és hajtsd még kétszer.
- Tedd fagyasztóba 15-20 percre.
- Ha extra leveles tésztát szeretnél, ismételd meg a hajtogatást és pihentetést még háromszor.
- Nyújtsd kb. 1 cm vastagra, és süsd 190 °C-on alsó-felső sütéssel.
Sajtos rudakhoz kend meg vajjal, szórd meg reszelt sajttal és sóval, majd süsd készre.