Hozzávalók:
2-3 személyre:
3 dkg vaj
egy fej vöröshagyma
25 dkg zöldborsó fejtve
két nagy csirkecomb
egy evőkanál fűszerpaprika
sárgarépa
egy szál petrezselyemgyökér
só
bors
petrezselyemzöld
vegeta
nokedli:
10 dkg finomliszt
1 tojás
víz
csipet só
Recept:
Ha már nem saját termésű, legalább saját fejtésű a borsó. Nagyon megörültem, amikor a piacon megpillantottam a szép zöld borsót, rögvest megjelent lelki szemeim előtt a kis Réka, ahogy fejti és eszi nyersen, mint mi gyerekkorunkban….A naiv anyuka. Mert Réka, köszönte, de nem kért: „ezt nem szeretem”. Így lényegült át levessé a zsákmány.
A zöldborsóleves igazi hagyományos magyar étel, nagyon sokan szeretik, elkészítése is elég egyszerű.
A hagymát megpucoltam, nagyon apró kockára vágtam. Az olvasztott vajon megfuttattam, majd a tüzet elzárva rászórtam a pirospaprikát, jól összekevertem. Én mirelit bébi répából csináltam, ha van friss répa, hámozzuk meg, és vágjuk karikára. A fehérrépát pucoljuk meg, szintén karikázzuk fel
A pirospaprikás hagymára dobjuk rá a csirkecombot, kicsit pirítsuk körbe , majd engedjük fel 2 l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a vegetával . Lassú tűzön főzzük legalább fél órát. Ekkor tegyük hozzá zöldségeket. Főzzük míg ízlésünk szerint megpuhul a répa, a borsó.
A nokedlihez keverjük össze a lisztet a sóval, a tojással és a kevés vízzel, annyira hogy nagyon sűrű tésztát kapjunk.Szaggassuk a levesbe a galuskát, forraljuk egyet rajta, és kész is a finom leves.
Tálalás előtt hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel.