Hozzávalók:
24 cm átmérőjű kerek formához:
35 dkg liszt
1 db tojas
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
4 dkg olvasztott vaj
1 biocitrom reszelt héja
12 dkg kristálycukor
18 dkg darált dió
1 kk fahéj
18 dkg vaj
Vaníliaöntethez:
6 dl tej
3 tojássárgája
1 dkg vaníliás pudingpor
12 dkg cukor
Fél vaníliarúd kikapart magja
Recept:
Gyermekkorom kedvenc (menzás) süteménye, a finom, puha, diós tészta, és a bársonyos, langyos vaníliaöntet…Igazi komfortétel!
Nagy szerencsém van, hogy rendelkezem kenyérsütőgéppel, mert a munka legnehezebb részét, a dagasztást elvégzi helyettem.
Ennek hiányában kézzel is nekiláthatunk: a vaj kivételével a hozzávalókból dagasszuk ki a tésztát, majd adjuk hozzá a vajat, és azzal is dolgozzuk ki. Kelesszük duplájára langyos helyen, majd ujjnyi vastagra nyújtva, kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a galuskákat.
A diót keverjük össze a kristálycukorral és a fahéjjal. A vajat olvasszuk meg, és a kis galuskákat hempergessük meg először a vajban, majd a diós cukorban. A forma alját és oldalát kenjük ki olvasztott vajjal, és hintsük meg a dióval, majd egymástól nem túl távol, de nem is túl közel helyezzük bele a galuskákat.
Kelesszük további fél órán át, majd előmelegített, 175 fokos sütőben körülbelül 30-40 perc alatt (sütőtől függően) süssük aranybarnára.
A vanília öntethez egy lábosban tegyük fel a tejet melegedni a tűzhelyre, ezalatt keverjük ki a tojássárgájákat, a cukrot, a vanília magjait és a pudingport.
Amikor a tej már forrásközeli állapotba kerül, egy keveset tegyünk a tojásos keverékhez és alaposan keverjük ki, majd az egészet öntsük a tejhez, és kevergetve, éppenhogy forráspontig melegítsük. Ekkorra a szósz besűrűsödik, de még nem fő meg a tojás benne.
Tálaljuk a galuskákat az öntettel.