Hozzávalók:
22 dkg száraz csicseriborsó
10 dkg mirelit zöldborsó
fél kávéskanál szódabikarbóna
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
só, őrölt római kömény, chili ízlés szerint
2-3 ek csicseriborsóliszt
Recept:
Fördős Zé isteni receptje szerint készítettem ezt a vegetáriánus finomságot.
Gyorsan elkészül, egyedül az áztatásra kell egy éjszaka. Egy kis zöldséges bulgurral és salátával nagyon jól esett ebben a szeptemberi kánikulában.
Előző este legalábbb négyszeres mennyiségű vízben beáztattam a csicseriborsót. A fagyasztott zöldborsót pedig elővettem a fagyóból, hogy ki tudjon olvadni.
Ma reggel leöntöttem a vizet róla, és aprítógépbe tettem az összes hozzávalóval. Jól megdolgoztama géppel, többször megállítva és lekapargatva az oldaláról a felkenődött massszát.
Amikor szép egynemű, visszatesszük még egy fél órára legalább a hűtőbe. A római kömény borzasztóan erős illatú, jobban járunk, ha lefedjük a tálat.
Pihentetés után kis fasírtokat formázunk, és forró olajban, forgatva szépen kisütögetjük őket.
Én fohagymával és zöldfűszerekkel ízesített kefírrel tálaltam.