Hozzávalók:
Hozzávalók 4-6 személyre:
25 dkg dió, mandula, kesudió, tökmag, szezámmag vegyesen
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál őrölt lenmag
5 evőkanál víz
40 dkg hámozott paradicsom
1 evőkanál friss petrezselyem
2 teáskanál friss zsálya, felaprítva
1 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál mustár
só, bors
kókuszzsír vagy olívaolaj a forma kikenéséhez
Recept:
Sokat törtem a fejem, hogy idén mit készítsek vegetáriánus férjemnek a karácsonyi ebédre. Sokat kutakodtam a netem majd zizi kalandjai blogján találtam meg ezt a receptet. Én nem tettem bele annyi fűszert, mert nem szeretem a túl fűszeres ételeket.
Az elkészítéséhez a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy kb, 20 cm átmérőjű tortaformát befújtam kókuszzsírral majd az alját kibéleltem egy kerekre szabott sütőpapírral.
A lenmagot kávédarálóval lisztté őröltem, majd összekevertem a vízzel és vártam öt percet amíg zselés állagú lett.
A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítottam, majd kihűltük után robotgépben durvára őröltem.
Hozzáadtam aprított petrezselymet, és zsályát, a szintén felaprított hagymákat.
Konzerves paradicsom volt itthon, ezt alaposan lecsöpögtettem, majd ezt is hozzákevertem.
Belezuttyantottam még a vizes lenmag keveréket, a mustárt és a citromlevet. Sóztam és borsoztam, majd beleöntöttem a tortaformába és előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt megsütöttem.