Hozzávalók:
125 ml tej
3 dkg élesztő vagy 10 g szárított élesztő
20 g méz
2 tojás
450 g finomliszt
6 g só
75 g vaj
1 tojás a kenéshez
Recept:
Nagyon mutatós, puha, foszlós szendvicsalap, érdemes elkészíteni.
- A mézet a tejjel és az élesztővel alaposan elkeverem, és hagyom 10 percet állni. ezután összedolgozom a tojással, majd jöhet a só és a liszt.
- Alaposan összedagasztom (vagy a kenyérsütőgép teszi meg helyettem), míg sima felületű gombóc lesz belőle. Ekkor adagoljuk hozzá a vajat és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd duplájára kelesztjük langyos helyen körülbelül egy órán keresztül.
- Enyhén olajozott pulton 36×39 cm-es téglalapot nyújtok belőle, amit háromba hajtok.
- A 39 cm-es oldalt képzeletben elharmadolom, majd a tészta jobb szélét ráhajtom a bal oldal felőli harmadoló vonalra.
- Erre hajtom rá a bal oldali szélét.
- 8 szép téglalapra vágom, így kb. 13×4,5 cm-es téglalapokat kapunk.
- Ezeken a nyújtófával átmegyünk kicsit, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Tetejüket megkenjük egy felvert tojással, majd fél óra újabb pihenőt követően előmelegített 200 fokos sütőben 10- 15 perc alatt aranyló színűre sütjük őket.