Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 g élesztő (7 gramm)
2 ek barnacukor
1 ek só
5 dkg vaj
3 dl langyos tej
1 tojás
Főzéshez:
2 l víz
1 ek szódabikarbóna
3 ek cukor
Kenéshez:
1 tojás
Kevés tej
Magok
Recept:
Isteni ez a recept, rugalmas, édeskés szendvicsalapot kapunk, amit üresen is szívesen rágcsál az ember (lánya).
- A tészta hozzávalóit egy tálban vagy kenyérsütő gépben alaposan kidagasztjuk, vigyázva, hogy az élesztő ne érintkezzen a sóval, mert nem jó barátok.
- Meleg helyen hagyjuk kelni, amíg a duplájára nő.
- Ha megkelt, 8-10 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük, majd a tésztagombócok közepébe fúrva a mutatóujjunkat, kitágítjuk a lyukat, és csinos fankformára igazítjuk.
- Az így kapott tésztakarikákat tepsire rakjuk, lefedjük és 15 percet kelni hagyjuk.
- Egy nagy lábasba vizet öntünk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát. Ekkor lecsavarjuk alatta a gázt/energiát, hogy csak gyöngyözzön a víz.
- 2-3 db bagelt belerakunk, fél percig főzzük, lenyomogatva őket a víz alá, majd szűrőkanállal kivéve, lecsepegtetve visszarakjuk a sütőpapírral bélelt tepsire.
- Tejjel elkevert tojással megkenjük őket és magokkal szórjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.