Hozzávalók:
3 személyre:
30 dkg spagetti tészta
12 dkg friss spenótlevél
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés olaj
15 dkg csiperke
10 dkg kéksajt
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
4 dl tej
só
bors
szerecsendió
4-5 dkg dió
Recept:
A Tv Paprika hasábjain leltem ezt a nagyon finom receptet.
Nem szeretem a spenótot, de szerencsére, ez nem is hasonlít gyermekkorom rémálmára, a spenótfőzelékre :)
A tésztát sós lobogva forró vízben főzzük harapható keménységűre, majd leszűrve hideg vízzel öblítsük át. A tésztafőzésről bővebben itt.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk apróra. A gombát pucoljuk meg, és vágjuk szintén kis darabokra. A spenótot mossuk meg, daraboljuk fel egy kissé – én a szárait is eltávolítottam.
Kevés olajon kevergetve, csipet sóval szórva pirítsuk üvegesre a hagymát. Nyomjuk bele a fokhagymát fokhagymanyomóval. Adjuk hozzá a gombát, és lassú tűzön dinszteljük meg. Adjuk hozzá a spenótot, és főzzük addig, míg összeesik, majd vegyük le a tűzről.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A vajat egy kisebb lábosban olvasszuk meg, szórjuk rá a lisztet és kavargatva pirítsuk meg. Szórjunk bele sót, borsot, szerecsendiót. Öntsük fel a tejjel, és állandó kavarás mellett sűrítsük be a besamelt.
Ha kész, adjuk hozzá az apróra morzsolt kéksajtot, majd keverjük össze a spenótos egyveleggel. Adjuk a tésztához, forgassuk össze.
Tegyük az egészet hőálló tábla, tetejét szórjuk meg apróra tört dióval és süssük, míg színt kap.