Hozzávalók:
160 g liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
115 g vaj
50 g kristálycukor
100 g barnacukor
1 nagy tojás
194 g mogyőróvaj
1 vaníliarúd kikapart magja
20-30 db bonbon/csokicsepp/Kinder chocobons
60 db mini fehércsoki pasztilla a szemeknek
5 dkg olvasztott csoki a díszítéshez
Recept:
Tudom, hogy sokakat megoszt ez az ünnep, emberek képesek egymás torkának esni a témán, sokan úgy tartják, az amerikaiakat majmoljuk.
ha most ezt olvassa valaki ebből a táborból, egy kis ismeretterjesztés:
„A halloween egy ősi, kelta eredetű ünnep. Az Európa északi részén – a mai Anglia és Skócia területén – élő törzsek ezen az éjszakán köszöntötték a Samhain-t, a kelta új évet, és búcsúztatta a nyarat. Hitük szerint az elmúlt évben elhunyt bűnösök lelke ezen az estén kapott lehetőséget, hogy végleg átlépjen a túlvilágba.
Ez a pogány szokás az 5. században, Szent Patrik missziós tevékenysége idején épült be a helyi keresztény hagyományokba, all hallow’s eve, azaz minden szentek éjszakája néven. A kelták izgatottan és félelemmel telve várták a szellemek eljövetelét. Éppen ezért ők maguk is ijesztő kísértetnek öltöztek, épp azért, hogy távol tartsák a gonosz lelkeket maguktól.
Termény- és állatáldozatokat mutattak be, miközben táncoltak az óriási máglyák körül. A halloweenre jellemző rettegéssel vegyes jókedv hagyománya feltehetően ezekre az ősi rítusokra vezethető vissza. Ezen az éjszakán világunk határai átjárhatóvá válnak, ez pedig egyszerre félelmetes és felszabadító élmény.”
A gyerekeknek ez mindig izgalmas. Kifesthetik magukat, rémes díszeket és süteményeket kreálunk. Idén kis brownie múmiákat és ezt a pókos aprósüteményt készítettük:
Aprósütemény recept
A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, vagy tegyük be pár másodpercre mikrohullámú sütőbe, de ne annyira, hogy folyóssá váljon.
Ezt kavarjuk ki a kétféle cukorral és a tojással egy habverő segítségével. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, majd egy edényben tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Melegítsük elő 180 °-ra a sütőt, és béleljünk ki sütőpapírral két sütő lemezt.
Apró diónyi golyókat formáljunk a süteményből, hempergessük meg őket kristálycukorban, és sorakoztassuk fel őket a sütőpapíros tepsikre.
Körübelül 10 percig süljenek a sütőben, addig amíg a tetejük elkezd repedezni. Ekkor vegyük ki a tepsiket, és hagyjuk 5 percig hűlni a süteményeket, majd, amíg még langymelegek, nyomjunk a közepükbe egy egy csokigolyót vagy csokicseppet.
Olvasztott csokival ragasszuk rá a „szemeket”. Ezekre a pupillát olvasztott csokival avgy ecset és ételfesték segítségével tehetjük fel.
A lábakat olvasztott csokiból készítettük, habzsákba téve az olvaszttott csokit.