Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg kenyérliszt
2 dl langyos víz
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 teáskanál só
1 tojás
4 evőkanál olaj
Kenéshez:
1 tojássárgája
2 teáskanál tejszín
Recept:
Ez egy nagyon finom, jó állagú kalács, de aznapi fogyasztásra ajánlom inkább, nekem másnapra kissé száraznak tűnt. Az érdekes formázástól szerintem nagyon különleges.
A kenyérliszt elhagyható, cserélhető finomlisztre, itt lisztjavítóként funkcionál, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
A kenyérsütő gép dagasztó funkciója nagyon hasznos az elkészítéshez. Elsőként az élesztőt és a vizet tettem az üstbe, utána a liszt került, majd a többi hozzávaló. A géppel megdagasztatjuk -kelesztetjük a tésztát.
Gép hiányában kézzel dagasztunk, majd egy óra kelesztés után enyhén lisztezett felületen 5 egyforma részre vágjuk.
Egyesével labdává formázzuk, majd hosszú rudakat sodrunk belőle és egy sütőpapírral bélelt sütőedénybe (az enyém 38*26 cm) sorakoztatjuk őket egymás mellé.
A tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel.
A sütőt 185 fokra előmelegítjük és közben hagyjuk 40 percet kelni a kalácskát.
Kenjük le a tojásos tejszínnel alaposan a tetejét és tegyük a sütőbe sülni 30-35 percre. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.