Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg finomliszt
5 dkg kukoricaliszt
3 ek tejföl
2 ek cukor
12 dkg zsír
csipet só
Töltelék:
3 dl tej
5 dkg búzadara
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj és fahéj ízlés szerint
20 dkg darált mák
2 tojás
20 dkg cukor
kenéshez: baracklekvár
Recept:
Ez egy nagyon finom vékony és ropogós tésztájú pite.
A finom liszt egy részét kukoricaliszttel helyettesítettem, hogy még omlósabb legyen.
Elkészítését a töltelékkel érdemes kezdeni, hogy legyen ideje hűlni. Ehhez a tejben megfőztem a grízt és belekevertem a mákot alaposan. Majd hagytam, hogy hűljön.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd hozzáadtam 13 deka cukrot és azzal is tovább kevertem. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral es 7 dkg cukorral szépen felhabosítottam, egészen világosra.
A kétféle tojáshabot finoman elkeverjük a mákos krémmel és kevés reszelt citromhéjjal , fahéjjal ízesítjük.
A tésztát legegyszerűbb módon konyhai késes robotgépben szoktam elkészíteni. Ha ilyen nincs kéznél akkor gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat. Érdemes a tésztát egy kis fóliában pihentetni a hűtőben fél órát legalább.
Osszuk kétfelé.
Nyújtsuk ki az egyik tésztát 20*30 as méretű tepsibe.
180 fokos előmelegített sütőben süssük elő 15 percig. Kenjük meg baracklekvárral, simítsuk rá a tölteléket majd a másik tésztával ugyanígy járjunk el. Süsük körülbelül 30 perc alatt halvány barnára.
Porcukorral szórva kínáljuk.