Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt
38 dkg vaj
1 kiskanál só
3 dl tejföl
Töltelék: 40 dkg darált dió vagy őrölt mák
porcukor
1 bio citrom reszelt héja
Fahéj
vaníliás cukor
Fél dl rum
Porcukor a forgatáshoz
Recept:
Egyik kedvenc karácsonyi csemegém a töltött hókifli. Dióval, mákkal töltve, de akár mandulás, marcipános töltelékkel is el tudom képzelni.
Vékony, roppanósan omlós tészta, benne a dió… imádom!
A tésztát egy órán át pihentetni szükséges, ezt kalkuláljuk bele az időnkbe!
Ennek összeállítása nagyon gyors. A puha vajat, a tejfölt, sót és lisztet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cukor nem szükséges a tésztába, elég édes lesz!
Folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe minimum egy órára.
A töltelékhez a diót keverjük össze a cukorral, a reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, ízlés szerinti fahéjjal, és öntsük rá a rumot. Alaposan dolgozzuk össze. Nem kell nagyon nedvesnek lennie, olyan állagú legyen, hogy kis kukacot tudjunk belőle formálni.
A tésztát alaposan lisztezett felületen nyújtsuk két-három milliméter vékonyságúra és hat-nyolc centiméteres pogácsaszaggatóval szaggassunk ki köröket belőle.
A körök szélére sorakoztassunk egy „kiskukacnyi” tölteléket, majd tekerjük fel, csippentsük össze a tészta széleit, és alakítsunk ki kis kifliket belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk őket, és előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül negyed óra alatt süssük készre.
Még melegen forgassuk porcukorba.