Hozzávalók:
16-18 darabhoz:
egy adag leveles tészta
5 dkg vaj, két korty olívaolaj
60 dkg lilahagyma
ajókagyűrű/fekete olajbogyó
1 felert tojás a kenéshez
Recept:
Mautner Zsófi műsorát nézve futott össze a számban a nyál a szóban forgó levelestésztás kis „sütt” láttán. Rögvest elhatároztam, hogy ezzel fogom várni kedves vendégemet, Magdikát. Idő hiányában kész levelestésztát vásároltam, mégpedig a hűtött, nyújtott változatot.
Előző nap vaj és olaj keverékén lassú tűzön, kevergetve csipet sóval megkaramellizáltam a vékony karikáka vágott vöröshagymát. Ez bő fél órát vett igénybe, nem egy rohammunka!
Másnap a levelestésztából pogácsaszaggatóval úgy kb. 7 cm-es köröket szaggattam, majd egy kb. 5 cm átmérőjű kisebb formával megnyomkodtam a köröket, hogy a kosár pereme majd e „bevágás” mentén fel tudjon emelkedni. A bevágást idézőjelbe tettem, mert nem szabad, hogy átvágjuk a tésztát!
A közepébe tettem a hagymából, erre ajókagyűrű illetve fekete olajbogyó került. A tészta szélét felvert tojással illettem, ettől csinos barnára sült.