Hozzávalók:
400 g liszt
7 g élesztő
8 g só
15 g méz
10 ml ecet
40 ml napraforgóolaj
200 ml víz
A kenéshez egy egész tojás
A szóráshoz napraforgómag, szezámmag és lenmag keveréke
Recept:
Ez a könnyed, mégis tápláló péksütemény tökéletes alapja lehet bármilyen szendvicsnek.
A puha, foszlós tészta kellemes kontrasztot alkot a ropogós magvakkal, amelyek nemcsak ízletesebbé, hanem tápanyagokban gazdagabbá is teszik. Legyen szó reggeliről, uzsonnáról vagy egy gyors ebédről, ez a házi péksütemény kiváló választás, akár sós, akár édes feltétekkel kombinálva.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a sót.
- Belekeverjük a mézet, az ecetet és a napraforgóolajat, végül a langyos vizet is hozzácsorgatjuk.
- Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
- Letakarva, szobahőmérsékleten körülbelül egy órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen egy nagy téglalap alakú lappá nyújtjuk.
- A hosszabb oldalánál fogva kettévágjuk, majd mindkét tésztacsíkot hosszában félbehajtjuk.
- Ezután négy-négy egyforma téglalapra vágjuk őket (nyolc darab kis puha négyszöget kapunk).
- A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd megszórjuk a szezámmag, napraforgómag és lenmag keverékével.
- Előmelegített, 200°C-os sütőben sütőpapírral bélelt tepsin aranybarnára sütjük, ami körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.
Frissen, langyosan a legfinomabb, de jól záródó dobozban tárolva másnap is puha marad.