Hozzávalók:
30 dkg gomba
2 tojás
1 dl tej
1 vörös hagyma
5 dkg liszt
só, bors
panírozáshoz:
tojás
zsemlemorzsa
olaj
Recept:
A gomba nagy mennyiségben tartalmaz vizet, legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely nagyon hasonlít az állati fehérjéhez. A fehérjéken kívül kis mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, zsírokat is, és mindemellett alacsony kalóriatartalmú, hálás fogyókúrás étel. A gombák szénhidrátjai – főként összetett cukrok – 2-6%-ot tesznek ki. Az ásványi anyagok közül leginkább kalcium, foszfor és szelén, a vitaminok közül az A-, B- és D-vitaminok fordulnak elő bennük.
Mindezeken kívül íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak. Az íz-, illat- és aromaanyagok a nyálkahártya izgatásával vérbőséget okoznak, gyorsítják az anyagcserét, s maga a kitin is serkenti a bélműködést.
A sokoldalúan elkészíthető gomba most fasírtként mutatja meg magát.
Remek könnyű ebéd párolt zöldségekkel tálalva.
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk egészen apróra.
A vöröshagymát is pucoljuk meg, szintén aprítsuk fel, majd kevés olajon, enyhén sózva dinszteljük meg. Ezután dobjuk rá az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve addig pároljuk míg levet ereszt, utána fedő nélkül süssük zsírjára.
A tojást, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, majd takaréklángon kezdjük el főzni.
Keverjük bele a gombát és együtt sűrítsük be.
Kihűtve könnyebb formázni. Kis golyókat formázunk belőle nedves kézzel majd meghempergetjük lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában.
Bő forró olajban süssük ki.