Hozzávalók:
Piskóta:
8 tojás
4 púpos evőkanál finomliszt
4 púpos evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
krém:
1 doboz mascarpone
30 kg tejföl
3 dl tejszín
lime leve
reszelt citromhéj
citromos cukor (Auchan)
zöld ételfesték
1 kg marcipán
Recept:
Egy kedves kollega-barátnőm kért meg, hogy süssek egy Fradi-tortát egy rajongó szülinapjára. Nagy nehezen beadtam a derekam, bár Rékával nagyon idő-és energiaigényes bárminemű konyhai feladat, mert szegénykém „segíteni szeretne anyával„.
A torta díszítése kapcsán különös megkötés nem volt, a krémmel kapcsolatban pedig citromízben egyeztünk meg.
A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után vízszintesen háromfelé vágjuk.
A krémhez egy doboz mascarponet fellazítottam a felvert tejszínhabbal és a tejföllel. Beletettem az ízesítőket (ez ízlés szerinti) és némi zöld ételfestéket. A krémmel megtöltöttem és vékonyan bevontam a tortát.
A marcipánt porcukros felületen nyújtsuk ki kb fél cm vékonyra.
Nagysága legyen valamivel nagyobb, mint a torta átmérője oldala plusz a magasság kétszerese.
Marcipánsimító segítségével vonjuk be a formát. A maradék marcipánt színezzük zöldre és készítsük el a díszítést. Ezeket ecsettel nedvesítettem be, úgy „ragasztottam” a tortára.