Hozzávalók:
Tészta:
4 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
6 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 nagy marék apróra vágott pirított dió
1 marék kicsit megfőzött mazsola
Krém :
2,5 dkg vaníliás pudingpor
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
2 dl tejszín (opcionálisan habfixáló)
Recept:
Kellemes kis sütemény. Imádtam, ahogy roppant a dió a tetején. A szeleteléssel kellett volna várni néhány órát, de nem bírtam ki, ezért nem is lett szép sajnos a vágási felület.
A tésztához melegítsük elő a sütőt 170 fokra (légkeverés esetén 160). A tojásfehérjéke egy csipet sóval verjük habbá, majd állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a dióval, majd szitáljuk hozzá a habhoz. Keverőkanállal óvatosan keverjük össze, hogy a hab ne törjön túlságosan.
Egy kb. 30×35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egyenletesen simítsuk el benne a masszát, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és a mazsolával.
Helyezzük be a sütőbe, süssük duván negyed óra alatt szép világos színűre.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig pihenni a tepsiben, hűtsük ki. Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd vágjuk el két egyforma darabra a tésztát.
A krémhez pudingport keverjük simára a tejjel, és a cukorral, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, ha nem sikerül, adjuk hozzá a fixálót. Két evőkanálnyit adjunk a kihűlt pudinghoz, hogy lazítsuk a szerkezetét. Ezután kanállal, óvatosan keverjük össze a maradék habbal.
Helyezzük az egyik tésztalapot egy tálcára, majd egyenletesen kenjük rá a vaníliakrémet. Ezután helyezzük rá a másik lapot, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Porcukorral szórjuk meg tálalás előtt.