Hozzávalók:
7 tojás
4 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál finomliszt
7 evőkanál cukor
5 dl tejszín
2 tábla étcsokoládé
narancshéj
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg vaj
porcukor
rum
60 dkg marcipánmassza, fekete ételfesték
az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
fekete ételfesték
Recept:
Isten éltessen, Ágica!
A különleges, kétféle krémmel töltött tortát stilizált zongora formába „öntöttem”.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra.A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A kétféle lisztet több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze. Kisebb tortaforma (22 cm) alját béleljük ki sütőpapírral. A masszát háromfelé osztva süssük meg. Az első harmadot simítsuk a sütőpapírra és tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A másik két adag masszával hasonlóképpen járjunk el.
A csokis narancskrémhez a csokit a tejszín felével mikrohullámú sütőben kis fokozaton, többször megkeverve összeolvasztottam. Kihűlés után habbá vertem és reszelt narancshéjjal (a narancsot nagyon mossuk meg!) ízesítettem.
A gesztenyekrémhez a gesztenyét átpasszíroztam, vajjal, a maradék tejszínnel, ízlés szerinti rummal és porcukorral habosra kevertem.
A narancsos csokis krémmel kenjük be az első lapot, majd helyezzük rá a következőt. Erre kerül a gesztenyekrém, illetve még egy kevés a befejező piskótalapra, mely a marcipán tapadását segíti.
Porcukrozott sütőpapíron nyújtsuk ki a fehér marcipánt és vonjuk be vele a tortát.
A billentyűkhöz a torta méretéhez igazodó téglalapokat vagdaljunk ki, és kevés vízzel nedvesítve ragasszuk fel őket. A fekete billentyűknél ugyanígy járunk el, csak megfestjük a fehér marcipánt.
A kotta mézeskalácshoz használatos írókával készült. A fehérjét kikevertem a porcukorral és a festékkel, majd zacskóba töltve, annak sarkát kilyukasztva megrajzoltam a kottát fehér marcipánra.