Hozzávalók:
(3-4 személyre)
Pörkölt:
60 dkg marhalábszár
1 fej vöröshagyma
zsiradék (én olajat használok)
pirospaprika
só
2 paradicsom (vagy konzerv)
1-2 tv paprika
Burgonyafánk:
25 dkg főtt, áttört burgonya
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 dl tej
2 dkg zsír
1 tk cukor
1,5 tk só
Recept:
Azt hiszem, egyik kedvenc eledelem…:)
A pörkölthöz jobb köretet el sem tudok képzelni a könnyű, ízletes burgonyafánknál.
A lábszárat hártyázzuk le, vágjuk apró kockára.
Olajban süssünk üvegesre egy fej apróra vágott vöröshagymát. Hamarabb megvan, ha teszünk rá egy csipet sót.
Levesszük a tűzről és hozzáadunk egy evőkanálnyi édes pirospaprikát, és beletesszük a húst. Átkeverjük, és a tűzre visszatéve picit megpirítjuk. Nem sokáig, nehogy megkeseredjen a paprika. Kis vízzel felöntjük, sózzuk, pároljuk egy 20 percig. Beleteszünk a két héjától megfosztott, apróra vágott paradicsomot, ízlés szerint áttört fokhagymát, egy-két tv paprikát felkarikázva, ha szükséges vizet, és tovább pároljuk. Ha félig puha, ízlés szerint száraz vörösborral gazdagítjuk (én sok borral szeretem). Készre főzzük.
Az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral futtassuk meg a tejben. A krumplit főzzük meg héjában, majd – még melegen – hámozzuk meg, törjük át. A lisztet dolgozzuk össze a krumplival, a tejes élesztővel, a tojássárgákkal, a 3 dkg zsírral és egy kevés sóval.
A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki, s így kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval fánkokat kiszaggatva bő forró zsiradékban mindkét oldalukon süssük pirosra.
Nagyon finom tud lenni! Mi bográcsban szoktuk főzni, hát az is mennyei. Szép színe van, látom te sem fukarkodsz a piros paprikával…Guszta!!!