Teljes kiőrlésű bagel recept

  • Teljes kiőrlésű bagel recept
  • Teljes kiőrlésű bagel recept
  • Teljes kiőrlésű bagel recept

Teljes kiőrlésű bagel recept  Teljes kiőrlésű bagel recept  Teljes kiőrlésű bagel recept  

Hozzávalók:

12-16 db:
2.5 dkg élesztő
5 dkg sikér
2 dkg burgonyapehely
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál méz
50 g tejföl
2,5 dl tej
1,25 dl víz
10 g só

Recept:

A bagel egy lyukas közepű, ruganyos tésztájú pékáru, melyet sütés előtt „előfőznek„.

Kipróbáltam milyen lenne teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni ezt a mutatós péksüteményt.

Nagyon kellemes íze lett és nagyon csinosak a belőle készült szendvicsek.

Mivel a százszázalékosan teljes kiőrlésű lisztből készült termék nagyon nehéz és fojtogatós lenne, ezért a liszt egy részét sikérre cseréltem ki, amitől puha és levegős lesz a bagel.

Megint hatalmas segítségemre volt a kenyérsütőgép. Mindig ezt használom dagasztáshoz és kelesztéshez.

Az üstjébe pakoltam először a nedves, majd a száraz hozzávalókat, és hagytam, hogy dolgozzon a gép.

Ha nincsen ilyen masinánk, akkor kézzel dagasztunk ruganyos tésztát a hozzávalókból, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.

A formázására többféle módszert alkalmazhatunk. Vagy kis golyókat csípünk a tésztából, és átszúrva annak közepét, gyűrűt alakítunk belőlük. Vagy kinyújtjuk a tésztát körülbelül két -három centiméter vastagra, és kiszúrjuk akkora méretűre, amekkora bageleket szeretnénk kapni.

A kis korongok közepét én habkinyomó cső segítségével lyukasztottam ki.

Sütőpapírból a bagelek méretének megfelelő kis négyzeteket vágtam ki, és ezen pihentettem további 40 percig a tésztát.

Ezután egyesével gyöngyözve forró vízbe merítettem őket körülbelül fél percre, majd a tepsire sorakoztak a kis gyűrűk. Tetejüket lekentem kevés tejjel kikevert tojássárgájával, megszórtam zabpehely szezámmag és chia mag keverékével. Igazából bármivel szórhatjuk, legyen az mák, lenmag szezámmag, napraforgómag…

220 fokos előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt szép barnára sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni a pékárut.

Amit nem eszünk meg, én le szoktam fagyasztani. Kiolvadás után az airfryerben egy picit rápirítok, és olyan, mint ha friss lenne.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*