Hozzávalók:
38 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dkg burgonyapehely
8 dkg búzasikér
4 dl víz
2,5 dkg élesztő
10 g só
2,5 dkg puha vaj vagy kókuszzsír
15 dkg vegyes mag
Recept:
Nagyon kellemes, puha belű kenyérke.
Én a kenyérsütőgép dagasztóprogramjával boldogan játszhatom a lusta háziasszonyt. Akinek nincs, kénytelen a kezére hagyatkozni, és kézi erővel kidagasztani a tésztát.
- Ha géppel dagasztjuk, az üstbe tegyük először az élesztőt és a vizet, aztán adjuk hozzá a lisztet, a sót, és végül a dagasztás felénél a vajat. Szépen dagasztassuk és kelesztessük meg a tésztát.
- Ha kézi erővel dolgozunk, ugyanígy járjunk el, és hagyjuk kelni a tésztát langyos helyen legalább 40 percig.
- Ekkor borítsuk lisztezett felületre, húzkodjuk téglalap alakúra, és tekerjük fel feszesen, hogy 30 cm hosszú veknit kapjunk.
- Sütőpapírral bélelt 30 cm hosszú püspökkenyér- vagy kenyérformába helyezzük el a tésztát, és fél óra alatt hagyjuk, hogy púposra keljen.
- Ekkor spricceljük meg vízzel a tetejét és előmelegített 180 fokos gőzös sütőben körülbelül 40 perc alatt süssük készre.
- Ha nincs gőzfunkció a sütőn – nekem sajnos nincs – egy fél pohár vizet öntsünk a sütő aljába, és csukjuk be gyorsan az ajtaját.