Hozzávalók:
4-6 személyre:
1 kg darálthús
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 dl rizs
2 tojás
zsír
só, bors, majoranna, pirospaprika , csombor ( borsikafű), babérlevél
füstölt kolbász
füstölt csülök
1 kg savanyú káposzta
savanyított káposztalevelek
1fej vöröshagyma,
Recept:
Életem elsője…Az úgy volt, hogy életem első 35 évében a töltött káposzta kóstolásának gondolata is mélyen elborzasztott.
Mígnem tavaly karácsonykor egy kedves rokonunk, Évi hozott a családi összejövetelre egy nagy adaggal. Isteni illata volt. Olyannyira, hogy rászántam magam, és bevettem egy falatot a számba. És nem bántam meg. Ahogy azt sem, hogy idén én is elkészítsem.
Több receptet is elolvastam az interneten, illetve megkérdeztem Évit is, és végül arra jutottam, hogy előfőzöm a rizst.
Megpucoltam és apróra vágtam a fokhagymát és a hagymát, kevés zsíron puhára pároltam, majd rádobtam a rizst , felöntöttem egyszeres mennyiségű vízzel, szórtam bele némi ételízesítőt, és fedő alatt gyenge lángon félpuhára főztem, majd hagytam kihűlni.
A darált húst egy nagy tálban összekevertem a hagymás rizsel, a tojással, a sóval borssal , az őrölt pirospaprikával, és egy kevés majorannával . Alaposan összekevertem, és, bár tudom hogy nem szabad, megkóstoltam, tudjam kell-e még fűszer. Az elkészült tölteléket YouTube-os videók alapján káposztalevélbe töltöttem.
A hagymát szeletekre vágtam, és meg pároltam kevés zsíron.
Egy nagy lábosaljába tettem kevés zsiradékot, majd erre tettem apró káposztát, a párolt hagymát és a szeletelt húsból. Szépen sorakoztattam körbe a töltöttkáposztákat. Dobtam rá némi babérlevelet, egy kevés borsikafüvet, meghintettem pirospaprikával, erre került újra hús, kolbász, apró káposzta, és a maradék töltelék. A tetejét mindig szálas káposztával zárjuk.
Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, majd forrástól számítva másfél-két órán át főztem, időről időre finoman megmozgatva lábast, hogy le ne égjen. Aki kívánja, némi rántással, vagy habarással gazdagíthatja.