Kocsonya recept

  • Kocsonya recept
  • Kocsonya recept
  • Kocsonya recept
  • Kocsonya recept

Kocsonya recept  Kocsonya recept  Kocsonya recept  Kocsonya recept  

Hozzávalók:

Egy füstölt csülök
3 sertésköröm
50 dkg sertésbőr
2 fej vöröshagyma
egész bors

egy fej fokhagyma
víz
kemény tojás
3-4 szál sárgarépa

Recept:

Kocsonya témában nem egy vérre menő vitát olvastam az interneten, amin jókat mosolygok. Ahány ház, annyi szokás, mi úgy szeretjük, ha a kész kocsonyában csak színhús van, illetve répával, kemény tojással gazdagítjuk. A főzése elég hosszadalmas, cserébe viszont olyan mennyiség fő, hogy undort is kapunk tőle :D

A füstölt csülköt, a megtisztított körmöket és a sertésbőrt egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje.

Miután felforrt, leöntjük róla a vizet, és megmossuk a darabokat illetve a lábast is, majd új vízbe mehet tovább főni, amibe beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymákat megmosva, héjastól, mert ez szép színt ad, és ízlés szerint sózzuk. A kocsonyát egészen kis hőmérsékleten, éppen gyöngyözve, fedő nélkül addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról (kb. 3-5 óra). Közben az estelegesen keletkező habot, illetve zsírt nyugodtan szedegessük le. A főzés vége felé szoktam a hámozott, darabolt répát is a lábosba tenni, amíg ízlésünknek megfelelően megpuhul.

Amikor a kocsonya készre főtt, pihentetjük 10 percet az asztalon, először kanállal leszedjük a a zsírt, majd papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonya lé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég arra, hogy a papírtörlő magába szívja a zsír réteget. A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető.

Az „alkatrészeket” kihalásszuk. Ezután szűrőre fektetünk textíliát (én textilpelenkát hazsnáltam, amibe ízlés szerint apróra vagdalt fokhagymát is tehetünk, és ezen szűrjük át a kész levet. Kis tálkákba mérjük a húsokat, répát és a kemény tojást és rámerjük a levet. Amikor már langyos, mehet a hűtőbe, vagy ha nincs fagy, az erkélyre.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*