Hozzávalók:
15 dkg vaj
20 dkg tejföl
10 dkg cukor
45-50 dkg finomliszt
Fél csomag sütőpor
Egy citrom héja
1.5 kg alma
10 dkg cukor
5 dkg darált dió
3 ek búzadara
3 tk fahéj
1 db tojás a kenéshez
Recept:
Az almás pite az egyik legkedveltebb házi sütemény, amelynek illata és íze a gyerekkor meghitt pillanatait idézi.
Ropogós, omlós tésztája és fűszeres, szaftos almás tölteléke tökéletes harmóniát alkot, így bármilyen alkalomra kiváló választás.
Ez a recept egy klasszikus változatot mutat be, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon.
- A tésztához alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben, amíg a tölteléket elkészítjük.
- Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le.
- Hagyjuk állni legalább negyed órán keresztül, hogy kiengedje a levét ezt facsarjuk ki, hogy később ne áztassa majd el a tésztánkat.
- Az almához adjuk hozzá a cukrot, a búzadarát, a fahéjat és a daráltdiót majd keverjük jól össze.
- A tésztát válasszuk ketté, és lisztezett felületen nyújtsuk a tepsi méretére az egyiket.
- 170 fokon süssük elő 10-15 percig.
- Simítsuk rá az almatölteléket, majd nyújtsuk ki a másik tésztát és helyezzük a tetejére.
- Szurkáljuk meg fogpiszkálóval, hogy sütés közben ne púposodjon fel, és ne repedezzen meg a tészta.
- A tetejét kenjük meg felvert tojással és tetszés szerint díszítsük egy villa segítségével.
- Tegyük be a 170°C-os sütőbe és süssük készre körülbelül 40-50 perc alatt.