Hozzávalók:
375 g fehér finomliszt
2,5 dl bögre tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
1 púpos evőkanál kristálycukor
1 tojás
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
7 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj
Recept:
A fátyolkalács egy igazán különleges és mutatós sütemény, amelynek finoman réteges szerkezete elbűvöl mindenkit.
Ez a kalács nemcsak ízében, hanem megjelenésében is lenyűgöző, és az elkészítése során olyan puha, illatos tésztát formálhatunk, amit öröm lesz megsütni. A szépen elváló rétegeket a vaj, a cukor és a fahéj csodálatos összhangja varázsolja elő. Tökéletes választás egy családi reggelihez vagy délutáni kávé mellé.
- A készítés első lépése a tészta összeállítása. A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és a szárított élesztőt.
- Hagyd néhány percig pihenni, amíg az élesztő szépen felhabosodik.
- Egy nagy tálban vegyítsd össze a lisztet a sóval, majd öntsd hozzá a habos élesztős tejet, üsd bele a tojást, és add hozzá az olvasztott, de nem forró vajat.
- Dolgozd össze a tésztát, amíg szép sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon, de figyelj arra, hogy a tészta megőrizze puha állagát.
- Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd, amíg a tészta a duplájára nem nő. Ez a folyamat nagyjából 45-60 percet vesz igénybe.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen gyengéden nyújtsd ki egy vékony, körülbelül 30×50 centiméteres téglalappá.
- Az olvasztott vaj nagy részét egyenletesen kend el a tészta teljes felületén, de egy evőkanálnyit tegyél félre belőle a későbbi lépésekhez.
- A kristálycukrot alaposan keverd össze az őrölt fahéjjal, majd szórd meg vele a tésztát – szintén tartalékolj egy evőkanálnyit belőle a tetejére.
- A megkent tésztát vágd hat egyenlő szélességű csíkra.
- A csíkokat óvatosan helyezd egymásra, hogy egy szép, réteges négyszöget kapj, majd ezt is vágd hat egyenlő téglalappá.
- A téglalapokat helyezd egymás mellé egy kivajazott püspökkenyérformába úgy, hogy a rétegek élükkel felfelé nézzenek. Így sütés közben a rétegek gyönyörűen szét tudnak majd válni.
- Ezután a tetejét kend meg a félretett olvasztott vajjal, és szórd meg a maradék fahéjas cukorral.
- Letakarva hagyd még körülbelül negyven percig pihenni, amíg a tészta gyönyörűen megkel, és szinte teljesen kitölti a formát.
- Végül helyezd a formát egy 175 fokra előmelegített sütőbe, és süsd alul-felül sütés programon, nagyjából 25-30 perc alatt, amíg a fátyolkalács aranybarnára nem sül.
A végeredmény egy illatos, foszlós sütemény lesz, amelynek rétegei csodálatosan elválnak egymástól.