Fahéjas fátyolkalács recept

  • Fahéjas fátyolkalács recept
  • Fahéjas fátyolkalács recept

Fahéjas fátyolkalács recept  Fahéjas fátyolkalács recept  

Hozzávalók:

375 g fehér finomliszt
2,5 dl bögre tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
1 púpos evőkanál kristálycukor
1 tojás
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
7 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj

Recept:

A fátyolkalács egy igazán különleges és mutatós sütemény, amelynek finoman réteges szerkezete elbűvöl mindenkit.

Ez a kalács nemcsak ízében, hanem megjelenésében is lenyűgöző, és az elkészítése során olyan puha, illatos tésztát formálhatunk, amit öröm lesz megsütni. A szépen elváló rétegeket a vaj, a cukor és a fahéj csodálatos összhangja varázsolja elő. Tökéletes választás egy családi reggelihez vagy délutáni kávé mellé.

  1. A készítés első lépése a tészta összeállítása. A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és a szárított élesztőt.
  2. Hagyd néhány percig pihenni, amíg az élesztő szépen felhabosodik.
  3. Egy nagy tálban vegyítsd össze a lisztet a sóval, majd öntsd hozzá a habos élesztős tejet, üsd bele a tojást, és add hozzá az olvasztott, de nem forró vajat.
  4. Dolgozd össze a tésztát, amíg szép sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon, de figyelj arra, hogy a tészta megőrizze puha állagát.
  5. Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd, amíg a tészta a duplájára nem nő. Ez a folyamat nagyjából 45-60 percet vesz igénybe.
  6. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen gyengéden nyújtsd ki egy vékony, körülbelül 30×50 centiméteres téglalappá.
  7. Az olvasztott vaj nagy részét egyenletesen kend el a tészta teljes felületén, de egy evőkanálnyit tegyél félre belőle a későbbi lépésekhez.
  8. A kristálycukrot alaposan keverd össze az őrölt fahéjjal, majd szórd meg vele a tésztát – szintén tartalékolj egy evőkanálnyit belőle a tetejére.
  9. A megkent tésztát vágd hat egyenlő szélességű csíkra.
  10. A csíkokat óvatosan helyezd egymásra, hogy egy szép, réteges négyszöget kapj, majd ezt is vágd hat egyenlő téglalappá.
  11. A téglalapokat helyezd  egymás mellé egy kivajazott püspökkenyérformába úgy, hogy a rétegek élükkel felfelé nézzenek. Így sütés közben a rétegek gyönyörűen szét tudnak majd válni.
  12. Ezután a tetejét kend meg a félretett olvasztott vajjal, és szórd meg a maradék fahéjas cukorral.
  13. Letakarva hagyd még körülbelül negyven percig pihenni, amíg a tészta gyönyörűen megkel, és szinte teljesen kitölti a formát.
  14. Végül helyezd a formát egy 175 fokra előmelegített sütőbe, és süsd alul-felül sütés programon, nagyjából 25-30 perc alatt, amíg a fátyolkalács aranybarnára nem sül.

A végeredmény egy illatos, foszlós sütemény lesz, amelynek rétegei csodálatosan elválnak egymástól.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*