Hozzávalók:
16 dkg mogyoróvaj
13 dkg vaj
18 dkg barnacukor
egy tojás
Fél teáskanál sütőpor
egy jó nagy csipet só
20 dekagramm liszt
3 dkg pekándió
18 dkg fehercsoki
Szemek
Recept:
A kekszhez a puha vajat a mogyoróvajjal és a cukorral kicsit kihabosítom, majd kézzel hozzá dolgozom a többi összetevőt.
Enyhén lisztezett munkapulton kinyújtom, majd viszonylag kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Sütőpapíros tepsire helyezem őket, és a hüvelykujjammal mélyedést nyomok beléjük a szellemeknek.
Előmelegített 190 fokos sütőben körülbelül negyedóra alatt megsütjük. Kihűtjük.
A temperált fehércsokoládét habzsákba töltöm, és a mélyedésekbe benyomom a „szellemeket„. Gyorsan ráhelyezzük a szemeket, mielőtt a csokoládé megszilárdulna.
A szellemkekszeknek a szemeket meg lehet vásárolni külön cukrászkellékesnél vagy nagyobb hipermarketekben, de én sajnáltam több, mint 1000 Ft+ot arra a néhány szemre, így kipróbáltam a házi elkészítést.
Kevertem egy sűrű írókát, és egy habzsákba töltöttem, aminek a száján nagyon apró lyukat vágtam. Sütőpapírral nyomtam apró szemeket. Amikor kezdtek megkötni a maradék írokát fekete gél állagú ételfestékkel megszíneztem és még apróbb lyukon keresztül nyomtam szemgolyókat.
Az írókához egy tojásfehérjét és körülbelül 20 deka nagyon átszitált porcukrot gőz fölött csípősre melegítettem, azaz körülbelül 70 fokosra, majd néhány csepp citromlével, levéve a tűzhelyről habverővel kevertem egy-két percig.
Másnapra gyönyörűen megkeményedtek a kis szemecskék.