Hozzávalók:
mogyoróvaj
juharszirup/porcukor
kókuszliszt
2 tábla étcsokoládé
2 teáskanál porított kakaóvaj
Recept:
A csoki temperálásán kívül ez egy nagyon egyszerű kis recept, a gyerekek odavannak érte.
Pontos mennyiségeket nem írtam a hozzávalóknál, mert abszolút ízlés dolga, ki hogy szereti.
A mogyoróvajhoz tegyünk ízlés szerint juharszirupot vagy porcukrot, és annyi kókuszlisztet, hogy könnyen tudjunk golyókat formálnia masszából.
A kis golyókat mártsuk temperált csokoládéba, és sütőpapíron hagyjuk megdermedni.
A csokoládé temperálására azért van szükség, mert így lesz megfelelő konzisztenciájú a bevonat: fényes, roppanós, könnyen megdermedős, kézben nem olvadós.
Legegyszerűbben porított kakaóvajjal lehet dolgozni, ezt én a Fővám téren, az Ázsia bt-nél vettem. Szükséges még hozzá egy pontos hőmérő is. A csokit mikrohullámú sütőben 10 másodpercenként kivéve és átkeverve olvasszuk meg, vigyázva, hogy a csoki hőmérséklete ne menjen 40 C fok fölé.
Ha elolvadt, addig kavargassuk, mozgassuk szaporán, míg eléri a 35-36 C fokot, Ekkor keverjünk bele 100 g csokira számolva egy teáskanál kakaóvajat és keverjük szorgosan tovább, míg 31-32 fokig hűl. Ekkor dolgozhatunk vele.