Hozzávalók:
60 dkg liszt
4 dkg élesztő
3 tojássárgája
3,5 dl tej
8 dkg vaj
4 ek cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
Recept:
Közeledik a farsangi szezon, és Réka lányom folyton unszol, hogy süssek fánkot, hát ma nekiestünk.
Persze, neki nem elég a „sima” fánk, olyat szeretne, amit az üzletekben látott: cukormázas, megszórva díszítő cukorral.
Mivel díszítőcukor nem volt itthon, úgy gondoltam talán elég lesz egy fondán is, amit szintén magam főztem, recept itt található.
A langyos tejet egy teáskanál cukorral, az élesztővel és egy marék liszttel egy edényben felfuttattuk a konyhapulton.
Kézzel is lehet dagasztani, de ha az embernek van egy drága jó kenyérsütőgépe, végezze az a munkát.
Az anyagokat szépen beletettük a gép üstjébe: a felfuttatott élesztőt, aztán a cukrot, a lisztet, a csipet sót, a reszelt citromhéjat, a rumot, a tojássárgájákat.
A rum miatt nem kell aggódni, csak egy picit teszünk bele, és ettől lesz szép könnyű a tésztája. szépen elkezdjük dagasztani/dolgoztatni a tésztát, amikor kezd össze állni hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat. A kész tésztát duplájára kelesztjük.
Amikor szépen megnőtt, lisztezett deszkára borítjuk, a tenyerünkkel másfél ujjnyi vastagra kilapogatjuk, és kiszaggatjuk a fánkocskákat, amiket még egy bő negyedóráig kelesztettünk.
A fánkok tetejét középen ujjunkkal benyomjuk, és ezzel a felével lefelé a bő forró olajba téve elkezdjük a sütést.
Közepesre veszük a hőmérsékletet és letakarjuk, körülbelül másfél percig sütjük így. Ekkor megfordítjuk a fánkokat, és most már fedő nélkül sütjük készre.
Ha kihűltek, lekvárral és porcukorral kínálhatjuk, vagy fondantba márthatjuk őket.