Hozzávalók:
25 g friss élesztő
1,5 dl víz
1,5 dl tej
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2 kk só
4 kk cukor
5 dkg vaj
Tetejére: tojássárgája
magok/dekorsó
liszt
Recept:
Én megint a kenyérsütőgépem dagasztóprogramjára támaszkodtam a tészta elkészítésénél. Örök hálával tartozom ennek a masinának.
- Ha nincs masina, tegyük a kelesztőtálba a lisztet, a sót, a cukrot, az élesztőt, a tejet, a vizet és kezdjük dagasztani.
- Adjuk hozzá a puha vajat és fényes, egynemű tésztát dagasszunk belőle.
- Letakarva kelesszük kb 1-1,5 órán át.
- Gyengén lisztes pulton vágjuk 8- 10 egyenlő részre és sodorjunk 60-80 cm hosszú rudakat, amiket hajtsunk perec formává.
- Sorakoztassuk sütőpapíros tepsire.
- Keverjünk egy kevés vízzel egy tojássárgáját és kenjük meg a delikvenseket. Ekkor lehet trükközni a díszítéssel: magok is mehetnek rá vagy dekorsó, de kislányom legjobban sós-spricceléssel szereti.
- Ha félig megsültek a perecek, akkor lehet megcirádázni a masszával. Ehhez 1:1 arányban sót és lisztet összekeverünk és annyi vízzel hígítjuk, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Ezt lyukas sarkú zacskóba téve megspricceljük a pereceket.
- Vízzel megpermetezzük a pereceket és a sütőpapírt is, majd letakarva még 30 percet pihentetjük őket.
- Előmelegített, 200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt pirosra sütjük.