Hozzávalók:
Csokis piskóta:
4 tojás
1 ek kakaópor
3 ek liszt
1 kk sütőpor
1 ek „negyedannyi” édesítő
Vanília mousse:
6 tojás sárgája (M-es méret)
500 g tej
vaníliakivonat vagy őrölt vanília
35 g keményítő
25 g „negyedannyi” édesítő
3 db lapzselatin
200 g habtejszín hidegen
1 narancs reszelt héja
kandírozott narancsdarabok
Csokoládé mousse:
150 g diabetikus csokoládé
3 tojássárgája
1 dl tej
2,25 dl habtejszín
2 és 1/4 lapzselatin
Csokoládékrém:
150 g diabetikus csokoládé
1 dl tejszín
Díszítés:
2 tábla csokoládé
2 teáskanál porított kakaóvaj
Recept:
Zolinak, Húgom párjának szülinapjára készült ez a meglepetés-torta, amit nagy titokban szállítottak el az étterembe, ahol a barátokkal együtt ünnepelték a jeles napot. Nagyon örült az ünnepelt, főleg, hogy a sütemény cukormentes.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert kakaóport és sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze. Sütőpapírral béleljük egy 18-20 cm átmérőjű tortaforma alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát.
A narancsos mousse-hoz a tojássárgájából, tejből, keményítőből, vaníliából és édesítőből sűrű pudingot főzünk. Ha már sűrű a krém, a pár percre jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint feloldjuk benne, hozzákeverjük a narancshéjat és darabokat, és hagyjuk a pudingot szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben a hideg habtejszínből kemény habot verünk, és a kihűlt vaníliás mousse alaphoz forgatjuk óvatosan.
Egy 14-15 cm átmérőjű kerek formában fagyasszuk ki.
A csokimousse-hoz a tojások sárgáját a tejjel – folyamatos keverés mellett – kb. 80 fokig melegítjük.
Félrehúzzuk, és feloldjuk benne az előzőleg pár percre hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Alaposan elkeverjük benne az aprított csokit.
Amikor langyosra hűlt, a hideg tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan a csokis krémbe forgatjuk.
Folpackba csomagoltam a piskótakarikának megfelelő méretűre nyitott tortakarikát és beletettem a piskótát. Ráültettem a fagyott vaníliamousse-t, majd körbeöntöttem a csokimousse-al, hogy a tetejéig ellepje.
Az egészet kifagyasztottam.
A tetejére a tejszínt a csokival krémmé olvasztottam, majd finoman rákentem. Szakácsfáklyával körbemelegítettem a formát és lehúztam a tortáról.
Oldalát és tetejét temperált csokival díszítettem. A temperált csokoládét vastag fóliára simítottam, majd négyszögeket vágtam belőle.