Hozzávalók:
Tészta:
1 dl meleg tej
10g porélesztő
2 ek cukor
35 dkg liszt
1 nagy csipet só
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg puha vaj
Mogyorós csokis krém:
5 ek cukor
3 ek kakaópor
12 dkg olvasztott vaj
10 dkg pirított mogyoró
Cukorszirup:
5 dkg cukor
100 ml víz
Karamellszósz:
2 ek barna cukor
2 ek cukor
150 ml habtejszín
só ízlés szerint
Szórás:
5 dkg pirított apróra vágott mogyoró
Recept:
A babka vagy jeruzsálemi kalács eredetének pontos története kissé homályos, van, aki szerint lengyel húsvéti sütemény, más források zsidó hagyományra hivatkoznak.
A babka igazából egy rendkívül egyszerű kalács, az ötletes és látványos fonás az, amitől különlegessé válik. Nagyon finom, puha és kellemesen karamellás…
Én gépben készítettem el a tésztát, amihez először az élesztőt és tejet használtam fel, majd a többi hozzávalót. Amikor egynemű lett a tészta, hozzáadtam az olvasztott vajat, és hagytam, hogy dolgozzon a gép.
Duplájára kelesztett(tett)em.
A krémhez összekevertem a porcukrot, a kakaót, és a vajat. A mogyorót egy aprítógépben megdaráltam, és ezt is belekevertem.
A megkelt a tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrtam, és kb. 40 × 30 cm átmérőjű téglalap alakúra nyújottam.
Megkentem a mogyorós krémmel és szorosan feltekertem. Ezután egy késsel hosszában félbevágtam a tésztát, és a két darabot vágott felével fölfelé összetekertem. Hagyományos kenyérsütő formába tettem sütőpapírt, bele a kalcsácskát, és még fél órát kelt. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szépen megsült.
A cukorszirup hozzávalóit összeforraltam, és sűrűre főztem.
A karamellszószhoz a kétfajta cukrot felolvasztottam, és 2-3 részletben, fokozatos kevergetés mellett hozzáadtam a meleg tejszínt, végül a sót is (kóstolgatva), és hagytam kihűlni.
A megsült a babkát melegen lekentem a cukorsziruppal. Tálaláskor leöntöttem a karamellszósszal, megszórtam a mogyoróval.