Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept

  • Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept
  • Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept
  • Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept
  • Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept

Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept  Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept  Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept  Pisztácia mousse torta tükörglazúrral recept  

Hozzávalók:

Piskóta:
1 db tojás
8 dkg Liszt
6 dkg cukor
0,6 dl tej
0,12 dl olaj
negyed csomag sütőpor
1 lapos ek pisztáciavaj

Mousse:
12 dkg gramm pisztáciavaj (Gymbeam)
20 dkg fehércsokoládé
2 tojássárgája
4 dl habtejszín
2 dl tej
8 gramm zselatin (+ 40 gramm hideg víz)
6 dkg kristálycukor

Tükörglazúr:
100 gramm cukor
100 gramm glükóz szirup
75 gramm fehércsokoládé
75 gramm sűrített tej
50 gramm víz
10 gramm zselatin por (50 gramm hideg vízben felduzzasztva)
ételfesték

Recept:

Időigényes torta, két napot rá kell szánni, de a munka nem túl sok vele, nagyon mutatós, nagyon tömény és nagyon eteti magát!

Nekem egy – belső méretét tekintve – 9×25×71 cm-es – szilikon formám van, ebbe elegendő a megadott anyagmennyiség.

A piskótához a tojásfehérjét csipet sóval verjük keményre, majd a cukor felét keverjük hozzá szintén a robotgéppel. A sárgájához adjuk a maradék cukrot, a pisztáciavajat és habosítsuk ki. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, keverjük egyneműre, majd kézzel óvatosan forgassuk hozzá a fehérjehabot, hogy ne törjön össze.

A formánkat béleljük ki sütőpapírral, majd előmelegített, 180 fokos sütőben süssük, amíg halvány színt kap. Nekem ez 18 perc volt.

A lapot szabjuk a forma méretéhez kihűlés után. legyen kicsit kisebb minden irányban, mint a forma.

A moussehoz a zselatint keverjük el a vízzel, és hagyjuk duzzadni.

A tojássárgáját habosítsuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá a forró tejet. Öntsük vissza a tejmelegítéshez használt lábosba a keveréket, és közepes tűzön forraljuk fel. Kissé besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a pisztáciavajat, adjuk hozzá az apróra tört csokit, a duzzadt zselatint és öt perc várakozás után keverjük jól össze. Hagyjuk langyosra hűlni.

A tejszínt verjük félkemény habbá és finoman forgassuk össze a langyos alappal.

A krémet helyezzük a formába, tegyük be öt percre a fagyasztóba, majd helyezzük rá a piskótalapot, és finoman nyomjuk annyira bele, hogy a lap és a krém egy szintben legyenek. Fagyasszuk ki alaposan.
A glazúrhoz a zselatint keverjük össze a vízzel, és hagyjuk állni. A vizet, cukrot, glükózt melegíteni kezdjük, forrás után még kb 2-3 percig hagyjuk a tűzön időnként kevergetve. Tehetünk hozzá egy pici fehér ételfestéket, ami segít, hogy ne legyen sárgás a mázunk.

Egy magas falú edénybe törjük a fehércsokit, majd öntsük rá a sűrített tejet. Adjuk hozzá a felduzzasztott zselatint, majd mehet rá a forró szirup és a használni kívánt gél állagú ételfesték. 5 percig hagyjuk pihenni, majd botmixerrel finoman alámerülve homogenizáljuk, hogy ne kerüljön bele túl sok buborék.

Fedjük le folpackkal, de úgy, hogy a fólia érjen a tetejéhez a máznak, hogy megakadályozza a „bőr”képződést. Tegyük hűtőbe éjszakára.

Másnap a hűtőből kivéve egy kemény, gumis anyagot kapunk, amit mikróban felmelegítve és 32-33 fokosra hűlve lehet használni.

Ha túl sűrű, melegítsük vissza picit. Mindig a fagyott tortára öntsük, ez nagyon fontos. A glazúrozott tortát tegyük vissza a fagyasztóba, majd 6-8 órán keresztül engedjen ki a hűtőben, zárt dobozban, hogy ne „izzadjon” meg.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

2 hozzászólás: “Pisztácia mousse torta tükörglazúrral

  1. A mousse elkészítésénél azt írja, hogy az egész tojásokat habosítsuk ki, de a hozzávalóknál csak tojássárgájáról van szó. Melyik a helyes akkor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*