Hozzávalók:
20 dekagramm héjától megfosztott mandula
Só
1-2 gerezd fokhagyma
Bazsalikom snidling és petrezselyem ízlés szerint
0.6 dl olívaolaj
Víz
Recept:
Múltkor sikerült akciós áron szert tennem egy jó nagy adag mandulára. Készült belőle pirított sós mandula, sütemény, mandulatej. A maradékból gondoltam hogy megpróbálok egy mandulából készülő „sajtkrémet” előállítani.
Kétféle késes robotgéppel is rendelkezem, de sajnos egyik sem csúcsminőségű, így erőteljes robotgép nélkül ne álljunk neki a műveletnek.
Bár kissé szemcsés maradt a krém a gép híján, de így is nagyon finom, már a második szeletet kenem meg …
Némi előkészületre szükség van, ugyanis a mandulát be kell áztatni legalább 8 órára hideg vízbe.
Nyári melegben jobb, ha a hűtőbe is betesszük. Az áztatáshoz én készen vásárolt blansírozott mandulát használtam; ha héjas mandulával rendelkezünk, akkor a szemeket dobjuk forrásban lévő vízbe egy két percre, és máris könnyen megfoszthatjuk barna ruhájuktól.
Miután áztattuk szűrjük le és tegyük a robotgépbe az olaj, a fűszerek a fokhagyma és a citromlé társaságában.
Kezdjük el turmixolni, percenként megállítva a gépet és az oldalára tapadt masszát lekapargatva. 5-10 percig kell, hogy dolgozzunk. Nekem egy kicsit sűrű lett, így kevés vízzel higítottam, így lett kenhető állagú.
Házi kalácsra kentem, és férjem által termesztett újhagymával kínáltam.