Hozzávalók:
Tészta:
150g vaj
2 db tojássárgája
220 g sima liszt
90 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja reszelve
1 csipet só
Marcipántöltelék:
1 db tojásfehérje
170 g reszelt marcipán
30 g porcukor
15 g olvasztott vaj
20 dkg eperlekvár
Recept:
Ez egy osztrák sütmeményrecept, valami mennyei, számomra igazi karácsonyi csemege.
A tésztához valókból gyors mozdulatokkal – hogy ne olvadjon a vaj – állítsuk össze a tésztát, majd hűtőben pihentessük legalább egy órán keresztül.
Lisztezett deszkén nyújtsuk 3 mm vékony lappá és „szabjunk” ki belőle 4 cm széles, 25 cm hosszú csíkokat. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk előmelegített 180 fokos sütőbe 5-7 percre.
A marcipántöltelékhez keverjük össze a marcipánt, a porcukrot, az olvasztott vajat és a tojásfehérjét egy tálban, amíg szép homogénné válik a massza. Töltsük habzsákba, és a sült tésztacsíkok mindkét szélére húzzunk egy-egy csíkot belőle. Toljuk vissza a sütőbe 5-10 perce, míg színesedni kezd a marcipáncsík.
Ha sűrű a lekvárunk, kissé melegítsük meg, szitán is áttörhetjük. Ha híg, kevés pektinnel vagy zselatinnal főzzük fel. Zacskóba tölve húzzunk egy csíkot a két marcipánsáv közé.
Kihűlés után 2 cm széles szeletkékre vágjuk.