Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
fél teáskanál só
1,5 evőkanál cukor
16 g élesztő
1,5 dl tej
3 dkg puha vaj
1 kis tojás
1 nagy evőkanál kakaópor
a kenéshez egy tojássárgája
Recept:
Ez egy nagyon kellemes, puha lágy kalácska. Meleg kakaóval, vajjal igazi komfortétel, téli estékre is tökéletes.
Én megint a kenyérsütőgépem dagasztóprogramját használtam a tészta elkészítésénél.
Ha nincs masina, tegyük a kelesztőtálba a hozzávalókat (a vajat és a kakaóport később) és kezdjük dagasztani.
Amikor kezd összeállni, adjuk hozzá a puha vajat és fényes, egynemű tésztát dagasszunk belőle. Vegyük kétfelé, és a feléhez adjuk hozzá a kis vízzel elkevert kakaóport, dolgozzuk bele.
Letakarva kelesszük kb 1-1,5 órán át.
Enyhén lisztes felületen nyújtsuk téglalappá a sárga tésztát, figyelve, hogy hosszanti oldala egyezzen meg a sütőforma hosszával.
Nyújtsuk ugyanakkora téglalappá a barnát is, majd tegyük egymásra a kettőt és tekerjük fel.
Tegyük a sütőpapírral bélelt formába és kelesszük 30- 40 percet még.
Kenjük meg tojássárgájával majd tegyük előmelegített 170 fokos sütőbe fél órára. Kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk bent további 10 percet.
Ezután vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.