Hozzávalók:
7 tojás
22 dkg liszt
1 tk sütőpor
2 dkg keserű kakaópor
30 ml olaj
50 ml forró víz
20 dkg cukor
7 dl tej
1zacskó vaníliás puddingpor
40 g kukorica keményítő
25 dkg puha vaj
18 dkg cukor
15 kdg étcsokoládé
1 ék olaj
Kókuszreszelék
Recept:
Ez a kis könnyed, kókuszos, jellegzetes karácsonyi sütemény a kozáksapka, amit sokan hólabdának is ismernek. Az elkészítése kicsit sziszifuszi, de a csoki és kókusz kombinációja meghálálja a ráfordított időt!
A szaggatás utáni maradék piskóta kiváló alapanyaga lehet egy somlói galuskának vagy kókuszgolyónak.
A krémhez 6 dl tejet tegyünk fel melegedni a tűzhelyre. Ezalatt keverjük össze a cukrot, a pudingport és a keményítőt, majd adjuk hozzá a maradék 1 dl tejet, és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a meleg tejhez, és kevergetve főzzük sűrűre.
Amikor kihűlt, habverővel keverjük ki alaposan a puha vajjal, és tegyük be egy fél órára a hűtőbe, mielőtt használni szeretnénk.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá majd keverjük tovább a cukor felével.
A sárgáját fehéredésig keverjük a cukor másik felével.
A száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze és adjuk a felvert sárgájához majd finoman forgassuk bele kézzel a habbá vert fehérjét is.
Sütőpapírra bélelt gáztepsire egyenletesen kenjük el a tésztát.
170 fokos, előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A kihűlt piskótából pogácsa szaggatóval szaggassunk ki köröket.
Én 3 centis szaggatót használtam, kb. 30-35 összetöltött darab lett.
A kis karikákat töltsük meg a krémmel körülbelül 1 centiméter vastagon. Legegyszerűbb egy habzsákot használni a művelethez.
A betöltött süteményeket tegyük 1 órára a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni a későbbiekben.
A kihűlt sütemények oldalát egy kés vagy spatula segítségével vonjuk be krémmel, és forgassuk meg kókuszreszelékben.
Az étcsokoládét óvatosan olvasszuk meg egy evőkanál olajjal. A sütemények tetejét óvatosan kenjük meg a csokoládéval, vigyázva hogy az oldalukra ne folyjon le a máz.
Én ehhez a mozzanathoz is habzsákot használtam, szerintem sokkal egyszerűbb, mint kiskanállal.