Hozzávalók:
25 dkg főtt, áttört, kihűlt burgonya
45 dkg liszt
25dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál só
2 zacskó szárított élesztő
1 kávéskanál cukor
A kenéshez:
1 db tojás
Recept:
Kedvenc kísérőm gulyásleveshez. Elengedhetetlen feltétele a meleg levegőjű konyha.
A liszttel elkeverjük a szárított élesztőt, a cukrot. Hozzáadjuk a burgonyát, a vajat, a tojást és végül a sót.
Tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és kelesztjük bő egy órát. Utána hajtogatjuk a „leveles tésztafonat” recept képei alapján legalább háromszor, 20 perces pihenőidőt tartva két hajtás között.
Végül szaggatjuk, rácsozzuk és felvert tojással kenjük a pogácsák tetejét. Előmelegített 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat.