Hozzávalók:
Kb. 40 közepes méretű pogácsához:
50 dkg liszt
10 dkg burgonyapor
25 dkg vaj vagy margarin
5 dkg élesztő vagy 2 csomag szárított
fél csomag sütőpor
2 dl tej
2 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
10 dkg sajt
1 csapott evőkanál só
1 kiskanál cukor
Recept:
Burgonyás pogácsa lustáknak. Nem volt kedvem krumplit főzni, hát gondoltam egyet:kipróbálom porral. Legfeljebb kidobjuk :)
Kiskanálnyi cukrot oldjunk fel a tejben. Langyosítsuk meg, keverjük bele az apróra tört friss élesztőt vagy 2 zacskó szárított élesztőt.
A lisztet keverjük össze a burgonyaporral majd morzsoljuk el a vajjal. Keverjük bele a sót, a sütőport, a tojássárgáját, a sajtot reszelve, majd a felfutott élesztőt.
Dolgozzuk jól össze. Kelesszük langyos helyen fél órán át.
Ezalatt melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Ekkor nyújtsuk ki, hajtsuk négyrét, majd várjunk egy negyed órát.
Ismételjük meg a hajtást, és újabb negyed óra múlva nyújtsuk 2 cm vastagra.
Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, távol egymástól. Tetejét rácsozzuk be, kenjük meg a felvert egész tojással.
Kb. 25 perc alatt szépen megsülnek.