Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
6 evőkanál cukor
Krém:
2 tábla csoki
2 dl tejszín
1 zacskó csokis pudingpor
3 evőkanál cukor
1 zacskó zselatinfix
fél liter tej
kb 50 dkg marcipán a bevonáshoz
további marcipán a díszítéshez
barna ételfesték
ezüst cukorgyöngy
Recept:
Gyuri kollegám-barátom rendelte a tortát, édesapja párjának szülinapjára.
Boldog szülinapot, Erika!
A csokikrém előkészítése előző nap történt.
A pudingport megfőztem a zacskón levő utasítás szerint és beleolvasztottam a csokit.
Kihűlés után felhabosított és a felvert tejszínnel lazítottam. Egy zacskó zselatinfixszel dúsítottam.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
6 tojásfehérjét verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze. Kisebb tortaforma (24 cm) alját béleljük ki sütőpapírral.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.
A krémmel megtöltjük a tortát és bevonjuk kívülről is vékonyan.
A táska aljához a torta egy részét levágtam.
A bevonáshoz háromszoros marcipán a legalkalmasabb, ami könnyen alakítható, nyújtható. Ezt barna ételfestékkel színeztem.
Két sütőpapír közt nyújtsuk vékonyra és vonjuk be vele a torta tetejét. A varrásnyomokat marcipánformázó készlettel alakítottam ki.
Szintén drapp anyagból készült a táska alja és palástszerűen körbetekertem oldalt is.
Sötétebb barnára színeztem a többi marcipánt, így alakítottam ki a díszítést, ennek már csak a fantázia szab határt.