Hozzávalók:
250 g liszt
125 g cukor
75 g olvasztott vaj
2 kis tojás
egy citrom reszelt héja
2 g sütőpor
kb 100 g paradió, mandula, aszalt áfonya, fehér csokikocka vegyesen
1 tojás a kenéshez
Recept:
A cantuccini egy olasz eredetű kétszer átsütött, kemény, ropogós, mártogatni való mennyei mandulás keksz! Érdemes kipróbálni!
Ez a keksz minden háznál máshogy készül. Van, aki az eredeti recepthez mézet ad, van csokis-diós, narancsos-fügés, mandulás-fügés, csokis-narancsos, ánizsos, áfonyás, mazsolás változat, stb. Sőt, sós változatokkal is találkozhatunk.
Elkészítése elég egyszerű, én simán nekiálltam este munka után, nem telt sok időbe!
Egy nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojásokat.
Kis adagonként adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd a legvégén a magvakat.
Az egészet addig gyúrjuk(kb 3-4 perc), amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapunk.
Két részre osztjuk, és két hosszú rudat formázunk belőlük.
Az így kapott rudakat egymás mellé helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, tetejüket megkenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a tészta teteje.
Ekkor kivesszük , pár percet várunk, hogy hűljön, majd a rudakat egyenként átlósan vágva kb 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd a szeleteket egymás mellé fektetve visszahelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe és még kb. 10-15 percig 180 fokon szárítjuk.