Hozzávalók:
20 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg darált dió
fél dl rum
2 ek barack lekvár
20 dkg tortabevonó
10 dkg étcsoki
2 ek olaj
fehér csoki (opcionális)
Recept:
Nincs karácsony bonbon nélkül! Szinte minden évben készítek bonbonokat. Gasztroajándéknak is kitűnő, hiszen ki ne örülne a finomságnak, ráadásul kézzel készült, szeretettel, időráfordítással (az idő pedig a legdrágább ajándék, amit el tudok képzelni)!
A megadott mennyiségből nekem 27 db. kis „golyó” született.
Az aszalt barackot késes aprítóban felaprítjuk, majd meglocsoljuk rummal és állni hagyjuk legalább egy órán át.
Hozzáadjuk a diót, és annyi lekvárt, hogy szépen golyókká tudjuk formálni.
Diónagyságú bonbonokat gyártunk nedves kézzel.
A mázhoz kísérleteim eredményeképpen a 2 tábla étbevonó és egy tábla étcsokit tudom ajánlani, ez hamar köt és szerintem finom is.
A csokoládékat apróra tördeljük, hozzáadjuk az olajat és a mikrohullámú sütő legalacsonyabb (olvasztás utáni) fokozatán melegíteni kezdjük, félpercenként átkavarva, hogy nagyon lasssan olvadjanak fel. Ha túlmelegszik a csoki, használhatatlanná válik!
A golyókat megmártjuk az olvasztott csokiban, villával kiemeljük, hagyjuk egy kicsit lecsöpögni és sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk.
Olvasztott fehércsokival cirádákat húzhatunk rájuk. Tetejüket megszórjuk darált dióval.