Hozzávalók:
1 rúdhoz:
175 g teljes kiőrlésű liszt
3,6 g élesztő
5,6 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
1,6 g só
1 tojássárgája
70 g vaj
73 ml tej
töltelék:
10 dkg cukor
50 ml víz
2 csillagánizs
1 rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
fél ek méz
50 ml vörösbor
10+15 dkg aszalt szilva
Recept:
Fenomenális ízélmény ez az igazán karácsonyi hangulatú, forraltboros bejgli.
Teljes kiőrlésű liszttel készült a tésztája, amiben nincsen cukor. A töltelékben viszont van, azzal nem mertem kísérletezni, illetve az aszalt szilva úgysem diétabarát.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk egynemű, sima tésztává, majd frissentartó fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben legalább egy órát.
Ezalatt elkészülhet a töltelék: A cukrot és a vizet a fűszerekkel egy lábosban kis hőfokon sűrű sziruppá főzzük. Hozzáadjuk a mézet és a vörösbort, összeforraljuk, majd átszűrjük. Beletesszük a 10 dkg aszalt szilvát. A szilva puhulásáig főzzük. Akkor jó, amikor a lé sűrű, szirupállagú lesz. Botmixerrel eldolgozzuk, majd beletesszük a maradék, apróra vagdalt szilvát.
A tölteléket hűtsük ki teljesen.
A bejgli titka, hogy a tészta és a töltelék súlya megegyezik, eszerint mérjük ki. A tésztát nyújtsuk 3mm vékony téglalappá (kb. 25×20cm). Körben a széleit hagyjuk üresen 2-2 cm es sávban. A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni.
A tölteléket nehéz eloszlatni rajta, így azt én külön, két sütőpapír között nyújtottam megfelelő méretűre, majd terítettem a tésztára. Hosszanti oldalától tekerjük majd fel, de előtte a tészta rövidebb oldalán kicsit lenyomkodva a tésztát hajtsuk rá a töltelékre.
A bejgli elkészültekor le kell kenni tojássárgájával, hideg helyen várjuk meg a száradást (fél-egy óra). Ezután kell lekenni tojásfehérjével, és újabb hideg helyen száradás következik.
Ha megszáradt a tojás, fél órát kelesszük langyos helyen, majd hurkapálcikával szurkáljuk meg a rudat egészen a legaljáig a tésztának.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-40 percig kell sütni.