Hozzávalók:
15 dkg kekszmorzsa
10 dkg darált dió
17 dkg sárgabaracklekvár
Ízlés szerint rum vagy rumaroma
fél bio citrom reszelt héja
250 dkg étcsokoládé
Recept:
Gyerekek keze által is feldíszíthető, igazi kölyökcsemege!
Ebből a mennyiségből körülbelül 12 darab lesz.
A csoki bevonáson kívül elkészítése egyszerű, viszont az időbe kalkuláljuk bele azt is, hogy keményednie is kell a fagyasztóban jó néhány órát.
A golyókhoz a kekszmorzsát keverjük össze a darált dióval és a lekvárral, a reszelt citromhéjjal, ízesíthetjük rummal vagy rumaromával. Tehetünk bele nagyon apróra vágott aszalt sárgabarackot is, ha a gyermek hajlandó megenni.
Formáljunk belőle diónyi golyókat és szúrjunk mindegyikbe nyalókapálcikát vagy hurkapálcát.
Ha biztosra akarunk menni, a pálcákat először olvasztott csokiba mártjuk és úgy szúrjuk a golyókba, így nehezebben esik majd le.
Az így kapott nyalókákat tegyük mélyhűtőbe legalább két órára, nekem egész éjjel ott pihentek.
Készüljünk elő a nyalókák bevonására.
Hihetetlen mit össze bénáztam, mert nem volt egy megfelelő nagyságú hungarocell tömb a birtokomban, amibe szúrhattam volna a bemártott nyalókákat. Ha lehet, ilyennel készüljünk elő. Vagy marad az alma… Nem röhögni! Kínomban ebbe szúrtam a kész műveket.
Ha ügyesen temperálunk, nagyon hamar megköt a csokoládé.
A bevonáshoz való csokoládét legjobb temperálni, így remélhetőleg nem lesz foltos, csúnya másnapra, és nem lesz annyira olvadékony sem.
Egy műanyag edénybe tegyük a csokoládé háromnegyedét és gyakori kevergetés mellett olvasszuk fel a mikrohullámú sütőben.
A maradék egynegyed csokoládét vágjuk nagyon apróra, és keverjük hozzá. Addig keverjük szorgosan, amíg minden kis csokoládétdarabka felolvad.
És kezdődhet a mártogatás.
A kész desszerteket díszíthetjük akár olvasztott fehércsokoládéval, vagy mindenféle giccses szórócukorral.